Objectnummer: B34

Objectnaam: zittende heer met zwarte windhond, met op de achtergrond een boekenkast

Maker: gesigneerd Lou Hofet jr (?)

Vervaardigingsjaar: ongeveer 1835

Vervaardigingsplaats: onbekend

Omschrijving: zittende heer met zwarte windhond, met op de achtergrond een boekenkast. Blijkens de perkamenten rol die uit de boekenkast steekt heeft de geportretteerde de leeftijd van 64 jaar (aetat.64). Op de halsband van de hond is een zilveren plaat met nog niet ontcijferde tekst. Ook op de rug van twee staande boeken en twee liggende boeken is een nog niet ontcijferde tekst die mogelijk als aanwijzing bedoeld is (St Cofir ?).

Ook het opgespelde ordeteken behoeft nader onderzoek.

Het schilderij zit nog in de originele lijst.

Maar wie is de afgebeelde persoon? Qua tijdsbeeld zou het Adriaan Molewater (1759-1841) kunnen zijn, maar zekerheid daarover heb ik niet. Volgens het verhaal zoals mijn vader dat vertelde was de afgebeelde persoon archivaris, en het schilderij zelf biedt voldoende aanknopingspunten daarvoor. Het schilderij is een studie waard, wat betreft alle afgebeelde zaken. Een genot om naar te kijken.

Afmetingen: Olieverf op doek, 124 x 102 cm

Annotatie: portret, schilderijen

Collectie: Van Balckeneynde Huis, Fundatie Voorhoeve, Buitenmuseum (in langdurig bruikleen)

Verwervingsgegevens:

verwervingsmethode: Erfenis. Het is in de familie Voorhoeve gekomen via Bastiaan Melis Molewater de la Rive Box, echtgenote van Cornelia Voorhoeve, een zuster van de uitgever J.H.C. Voorhoeve. De vader van oom Bas – eveneens Bastiaan Melis Molewater de la Rive Box geheten (1865 – 1929), een man van groot maatschappelijk aanzien en voorzitter van een Vrijmetselaarsloge – raakte door de wereldwijde beurskrach van 1929 zijn gehele vermogen kwijt en zag geen andere uitweg meer dan zelfmoord door een pistoolschot, zijn weduwe en kinderen in armoede achterlatend.

verwervingsdatum: Vanaf 1957 hing het in de salon van ons ouderlijk buitenhuis in Overijssel, in 1973 verhuisde het naar de salon van Dunne Bierkade 17 en later naar de huidige plek, de salon van Dunne Bierkade 18.