Objectnummer: B31

Objectnaam: portret J.N. Voorhoeve (1873 – 1948)

Kunstenaar: A.J. van ’t Hoff (1893-1939)

Vervaardigingsjaar: 

Vervaardigingsplaats: onbekend

Omschrijving: Tot de oorlog was Den Haag een toonaangevende stad op het gebied van uitgevers, schrijvers en andere kunstenaars. De aanwezigheid van het Hof, het diplomatieke circuit, rijke opdrachtgevers en de banden met Indië vormden een vruchtbare voedingsbodem.

Eén van die uitgevers was J.N. Voorhoeve (1873 – 1948). Als telg uit een patriciërsfamilie was hij opgegroeid in dit het Paulus Potterrhuis en woonde er met zijn gezin. De uitgeverij was gevestigd in het Jan van Goyenhuis.. Later verhuisde hij naar het Benoordenhout en werd het voormalige woonhuis ook bij de uitgeverij betrokken. Er werd een verbindingsdeur tussen beide panden gemaakt. Op het hoogtepunt bedroeg het personeelsbestand 25 personen.

De familie had veel internationale contacten. En op zijn reizen door Europa, het Midden-Oosten en de VS fungeerde hij ook als buitenlandcorrespondent van zijn eigen weekblad.Een verblijf in Oxford in zijn jeugd had hem tot een dandy gemaakt – een pose waarvan een verzorgd uiterlijk, zelfspot, ironie en een modieus wandelstokje de vaste ingrediën- ten waren.

Hij was een charismatische en flamboyante persoonlijkheid – onmisbare eigenschappen voor een uitgever – en de verbinding met de wereld der kunsten was een vanzelfsprekendheid. Zijn moeder was concertpianiste geweest, zijn echtgenote schrijfster en dichteres. Huisvrienden waren Haagse architecten:

Annotatie: portretten, schilderijen

Afmetingen: 

Collectie: Van Balckeneynde Huis, Fundatie Voorhoeve, Buitenmuseum (in langdurig bruikleen)

Verwervingsgegevens:

verwervingsmethode: vererving

verwervingsdatum: 

persoon/organisatie van wie het object verworven is: 

standplaats: Den Haag