Objectnummer: B3

Objectnaam: Kwispedoor

Vervaardigingsjaar: 18e eeuw

Vervaardigingsplaats: onbekend

Omschrijving:  Een Haags porseleinen kwispedoor, gemerkt met ooievaar in blauw. Met gekleurde en vergulde bloemen, de uitstaande rand met floraal patroon. (schilfer, haarscheur). Een kwispedoor werd door gebruikers van pruimtabak gebruikt om overtollig speeksel of tabakssap in te spugen. Deze kwispedoor is van Haags porselein met gekleurde en vergulde bloemen en uitstaande rand.

Aanvankelijk werd het porselein beschilderd op de Bagijnestraat en in Anton Lijncker kocht het Van Balckeneynde Huis met de riante tuin eind 1778 op de Dunne Bierkade. In 1779 startte hij hier de “fabrijc” achterin de tuin werden de kostbare serviezen voor de Haagse elite gedecoreerd en geglazuurd. Tientallen schilders verzorgden de motieven op de serviezen.

Om de Haagse afkomst te benadrukken werden de producten voorzien van een fabrieksmerk: de ooievaar, het symbool van de stad. 

De onbeschilderde porseleinen voorwerpen kwamen uit fabrieken in het buitenland en waren op zichzelf al vaak bijzonder van vormgeving. In de porseleinfabriek hier achterin de steeg, om de hoek, werden ze geglazuurd en met de hand beschilderd met motieven met exotische bloemen en dieren, met klassieke motieven maar ook unieke landschappen. Daarmee werden ze een kostbaar bezit. 

Annotatie: Porselein

Afmetingen: 12 cm

Collectie: Buitenmuseum

Verwervingsgegevens:

verwervingsmethode: veiling

verwervingsdatum: 3 juni 2019

persoon/organisatie van wie het object verworven is: Catharina Abels, secretaris van het Buitenmuseum, kocht dit op een de veiling LOT 2031|Vendue Next Door veiling – Forepark

standplaats: Den Haag