Objectnummer: T1

Objectnaam: Ontwerptekeningen van de stijltuinen

Vervaardigingsjaar: 

Vervaardigingsplaats: onbekend

Omschrijving: twee ontwerptekeningen van de stijltuinen

Er zijn drie bijzondere stadstuinen achter de panden van de Dunne Bierkade, aangelegd door tuinarchitecte mejuffrouw Polak Daniëls in 1974. Bij het maken van haar plan greep de architecte terug op oude voorbeelden. De eerste tuin (achter Dunne Bierkade 19-20) is symmetrisch van opzet. Perkjes omzoomd door geschoren hagen, een centraal pleintje bestraat met gele IJsselsteentjes met in het midden een natuurstenen bloembak. Schelpenpaadjes. Een berceau van lei-peren. Beukenhagen delen de tuin in drie segmenten: een deel aangrenzend aan het huis, dan een middendeel, en tenslotte de beëindiging waar wij nu staan. En dan is aan de zijkant ook het pad waarlangs wij kwamen afgezet met een hoge beukenhaag.

Tegen de muur staan oude natuurstenen ornamenten. Een “hoorn des overvloeds”. Een zandstenen timpaan met de ooievaar – het Haagse stadswapen. En er is nog meer te zien. Sporen van gebouwen in de buurt die zijn afgebroken. Het is een waar lapidarium.

De tweede tuin (achter Dunne Bierkade 18, Van Balckeneynde Huis) is aangelegd in Franse stijl. Tuinarchitecte mejuffrouw Polak Daniëls ontwierp een nieuwe tuin na de restauratie van het pand, in formele stijl. Passend bij de tijd waarin het huis gebouwd was. Een formele tuin, met taxushagen. Ter weerszijden staan lei-linden. De muur aan de rechter zijde is begroeid met Hydrangea, dat is een soort lei-hortensia (er wordt hier heel wat wat geleid: lei-peren, lei-linden, en nu lei-hortensia). Het huis waar we op uitkijken was destijds de woning van de Stadstimmerman, een stadspaleisje. Vandaar de reconstructie van een formele tuin uit de stijltraditie die bij het Hollands Classicisme hoort. In deze tuin vinden we een oude kweeperenboom en een oude waterput met goudvissen.

Annotatie: tuinontwerpen

Afmetingen: 

Collectie: Fundatie Voorhoeve, Buitenmuseum (in langdurig bruikleen)

Verwervingsgegevens:

Achter het Paulus Potterhuis (Dunne Bierkade 17) is een derde stijltuin in formele stijl.
In 1976 is de formele oude tuin weer in ere hersteld. Dat was bij het honderdjarig bestaan van de uitgeverij die in dit pand was gevestigd. Uitgeverij Voorhoeve. Begonnen als een stichtelijke uitgeverij, behorend bij de kerk die hier achterin de tuin ligt. In deze tuin is een grote walnotenboom, een appelboompje en een aucuba. Hier is ook een fontein.

verwervingsmethode: 

verwervingsdatum:

persoon/organisatie van wie het object verworven is: 

standplaats: Den Haag