Objectnummer: B96

Objectnaam: H.C. Andersen, Twee hanen. Sprookje. Amsterdam, Van Gogh, 1898 (2e druk: Laren, Schoonderbeek, 1978

Kunstenaar: 1898 Theodoor van Hoytema. Theo(door) van Hoytema werd op 18 december 1863 geboren in Den Haag. Hij volgde avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, was lid van de Haagse Kunstkring en van Arti et Amicitiae te Amsterdam en werkte een tijd lang als tekenaar voor het Zoölogisch Museum te Leiden. Behalve kinderboeken en kalenders, waaraan hij zijn grootste bekendheid ontleende, maakte hij ook wandschilderingen, prenten, omslagen, affiches, ex-librissen, menukaarten, houtsnijwerk voor meubels, ontwerpen voor vazen en tegels en versieringen voor verzendkisten van Delftse slaolie.

Afmetingen:

Vervaardigingsjaar: 

Vervaardigingsplaats:

Omschrijving: H.C. Andersen, Twee hanen. Sprookje. Amsterdam, Van Gogh, 1898. (2e druk: Laren, Schoonderbeek, 1978.)

p.11 DE WERELD DEUGT NIET’, ZEI HIJ. ‘ALLES IS WAARDELOOS!’ DE WEERHAAN WAS BLASÉ – EN DIT ZOU HEM ZEKER INTERESSANT HEBBEN GEMAAKT IN DE OGEN VAN DE AUGURK, ALS ZIJ HET GEWETEN HAD, MAAR ZIJ HAD SLECHTS OOG VOOR DE ANDERE HAAN EN DIE WAS NU VLAK BIJ HAAR, OMDAT DE WIND DE HEINING OMVERGEBLAZEN HAD. MAAR DE STORM WAS VOORBIJ.

p. 12 WAT ZEG JE WEL VAN MIJN KRAAIEN?’ VROEG DE HAAN AAN DE KUIKENS EN DE KIPPEN. ‘HET WAS DIT KEER NOG WAT SCHOR EN WEINIG MELODIEUS, MAAR IK KAN WEL BETER!’

Annotatie:

Collectie: Fundatie Voorhoeve, Buitenmuseum (in langdurig bruikleen)

Verwervingsgegevens:

verwervingsmethode: 

verwervingsdatum:

persoon/organisatie van wie het object verworven is:

Ook in de vitrinekast van het Van Balckeneynde Huis