Objectnummer: B92

Objectnaam: Jubileumbank Noord-Brabantsche-Duitsche Spoorweg 1871-1911

Omschrijving: Jubileumbank met afbeeldingen van de boottrein van de NBDS (een boot, een trein) en het wapen van de familie Voorhoeve. Er is een ontwerptekening van deze bank die iets verschilt van de uitvoering.

De NBDS-lijn werd geopend met de bedoeling een onderdeel van de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg te zijn. Vanaf 1881 reden over deze lijn sneltreinen (boottreinen) waarmee men zonder overstappen van Vlissingen via Wesel naar Berlijn en Hamburg kon reizen. Vanaf station Vlissingen kon de reis worden voortgezet met schepen van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland die de reizigers naar Queenborough brachten. Hier kon worden overgestapt op de treinen van de London, Chatham and Dover Railway naar London. Vanwege dit comfort maakten veel vorsten en diplomaten voor hun Europese reizen gebruik van dit traject. In de treinen (mailtreinen) reden postrijtuigen en rijtuigen gesteld door de CIWL mee (WL en WR).  Dh. rJ.M. Voorhoeve (1844 – 1922) was tijdens het jubileum directeur. Zijn portret en dat van zijn echtgenote zijn ondergebracht in dit register met de objectnummers B28 en B29.

Annotatie: bank, meubelen

Afmetingen:

Collectie: Van Balckeneynde Huis, Fundatie Voorhoeve, Buitenmuseum (bruikleen)

Verwervingsgegevens:

verwervingsmethode: Erf. In 1955 stierf deze tak van de familie Voorhoeve uit, waarna deze bank in de familie J.H.C. Voorhoeve belandde.

verwervingsdatum: 1955